Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2008 16:55 - Светлина и информация том 1
Автор: iram Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1581 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2008 14:13


image

Трети март, не-трети-март, аз все още си мисля за светлината, дори смятам да си завърша темата, пък ако ще да е неприлично.

            Тук имам няколко увода (нехарактерно явление за мен ), които смятам да ви ги изложа всичките, поради двете си убеждения. Едното е че е по-добре да има изобилие от предястия, а другото са – факти, над които сякаш не се замисляме.

Започвам.

            Ако пътувате със скоростта на светлината, за една секунда ще обиколите Земята около екватора почти осем пъти – пътуване, от което наистина може да ви стане лошо. За една хилядна от секундата ще покриете разстоянието от София до Лондон. За една милионна от секундата ще се озовете от основата на Емпайър Стейт Билдинг на покрива й. За една милиардна (наносекунда) ще сте изминали 29.8см, което е по същество един фут. Това е полезна статистика, тъй като означава, че всичко, което виждате около себе си, е с толкова наносекунди старо, колкото е разстоянието до него във футове.

            Тъй като светлината се движи с възможно най-високата скорост, то никакъв образ или информация не може да се движи по-бързо от нея; ние не сме в състояние да знаем как изглежда вселената в момента. Забавянето става все по-голямо и по-голямо, колкото по-надалеч и по-надалеч гледаме, и се равнява на възрастта на вселената, когато се взрем в точка на 13.7 милиарда светлинни години разстояние. В такъв случай това е краят на вселената, отвъд който не може да се види нищо. (За да бъда още по-точна, енергията е започнала да се носи свободно през пространството 380 000 години след Големия взрив и именно енергията от този момент е най-старата, която сме в състояние да засечем. Тъй като звездите са основен източник на видима светлина, а образуването на първите от тях е започнало 200 милиона години след Големия взрив, то тяхната светлина ще бъде най-старата, която можем да уловим в очите си, а не с уредите за улавяне на микровълново лъчение. Следователно възможно най-древната наблюдаема звезда е на 13.5 милиарда години.)

            Не съществува технологичен начин да заобиколим тази граница, макар че АПР – корелациите събуждат неосъществимите ни надежди. Ние виждаме звездите в галактиката Андромеда такива, каквито са били преди 2 милиона години, и не съществува начин да разберем как изглеждат в момента. Ако насочат свръхтелескопите си към нас, обитателите на онази Андромеда ще видят Земята във вида, в който е била преди появата на Homo sapiens.

            Поради същата причина използващите светлина оръжия винаги ще удрят целта си без предупреждение. Никаква техника, колкото и хитроумен да е дизайнът й, няма да успее да ви предупреди, че към вас се носи импулс от енергийно оръжие, преди той веч да е достигнал до вас. В научнофантастичните филми космическите кораби правят резки маневри, за да избягат от лазерните лъчи и протонните торпеда. При това с огромен успех. За съжаление подобни защитни маневри завинаги ще си останат в сферата на фантастиката.

                        Въпреки множеството героични опити никой не е успял да определи скоростта на светлината в продължение на цели векове. Тя просто е била твърде висока, за да може да се измери. Датският астроном Оле Рьомер най-сетне се справил със задачата през 1675 г., когато обяснил защо спътниците на Юпитер увеличават скоростта си, когато Земята се приближава към планетата гигант. Очевидно, посочил Рьомер, изображенията на спътниците тогава достигат до нас по-бързо, тъй като на светлината от тях не й се налага да изминава толкова дълго разстояние, колкото в предишния момент на наблюдение. Крайният резултат е, че те сякаш се носят забързано около Юпитер, подобно на образите от филмите на Чарли Чаплин. Наистина, проста работа. А знаенето на приблизителното разстояние до Юпитер му позволило да закове скоростта на светлината – е, с грешка от порядъка на 25 процента. (Друг интересен щрих на природата – трите най-вътрешни големи луни на Юпитер правят обиколките си в синхронно отношение 1-2-4, т.е. докато Йо прави четири обиколки, Европа обикаля два пъти, а Ганимед – веднъж. Движенията им за като на маршируващ оркестър и тази хореография може да се наблюдава дори през мощен бинокъл.)

            Светлината използва разнообразни начини да ни дразни с безобразните си промени. Знаменитата константа от 299 792.458 км/с представлява скоростта й в празно пространство, но тя е по-бавна в по-гъста среда като водата (231 745.5 км/с). Най-ниската й скорост е при преминаване през диамант (и докато преговарят с всичките му ръбове и вътрешни отражения, компонентните цветове на светлината се отклоняват в различни посоки, придавайки на скъпоценния камък така жадуваната красота.)

            През 1905г. Алберт Айнщайн си е присвоил още едно откритие, направено няколко десетилетия по-рано от холандския физик Хендрик Лоренц, ирландеца Джордж Фицджералд и други. Те установили, че светлината се движи с постоянна скорост и освен това си дали сметка колко забележително е това. Когато по вас метнат снежна топка, тя ви удря по-силно, ако тичате към нея, отколкото ако се мъчите да и избягате – нещо напълно разбираемо. Но скоростта, с която светлината достига до осветения от фаровете ви знак на пътя, е една и съща независимо дали карате със 160 км/ч, или сте спрели. Във вакуум нейната постоянна скорост (299 792.458 км/с) е абсолютно непроменлива, което я прави истинска “константа”.
Представете си какво щеше да бъде, ако вятърът действаше по същия начин. Щяхте да го усещате като лек бриз, независимо дали сте неподвижни, или се носите срещу него с голяма скорост. Така че още от самия си старт светлината е особена и уникална.

image

(следва “Светлина и информация том 2”)



Тагове:   светлина,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iram
Категория: Лични дневници
Прочетен: 187759
Постинги: 42
Коментари: 112
Гласове: 834
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031